Category:
Afgelopen 2 weken ervaarden we hoe belangrijk het is om cybercriminelen geen kans te geven om je sociale media profielen en pagina’s te hacken. Twee van onze klanten hun pagina werd gehackt waarbij zelf 1 klant het profiel werd gehackt en samen met de bedrijfspagina werd verwijderd. Dit betekent voor deze klant opnieuw beginnen want Facebook kan gehackte en vervolgens verwijderde accounts niet terug herstellen.
Om je te helpen, zetten we onze veiligheidstips even op een rijtje:
1. Maak een Facebook Business Manager aan
Beheer je een pagina dan raden we je aan om Facebook Business Manager te gebruiken en wel om de volgende redenen:
- de inhoud van je bedrijfspagina (’s) te beschermen,
- minder kans te hebben dat cybercriminelen je bedrijfspagina hacken en bijgevolg verwijderen,
- medewerkers of collega’s hoef je niet langer als persoonlijke vriend toe te voegen maar kan je rechtstreeks uitnodigen om aan te sluiten bij je business manager en zo pagina’s te beheren.
2. Gebruik een sterk wachtwoord om in te loggen
- die minder voorspelbaar is dan 123456 (meest gebruikt)
- met minimaal 12 karakters
- met kleine als grote letters
- met cijfers en speciale tekens
- die voor elk kanaal verschillend is.
3. Schakel een tweestapsverificatie in zowel voor je profiel als je business manager
Door deze beveiligingsfunctie in te schakelen zal je elke keer een aanmeldcode moeten invoeren.
4. Extra beheerder toevoegen
Beschik je over een bedrijfspagina en beheer je deze met je persoonlijk profiel dan raden wij ook aan om een 2de of zelf 3de persoon beheerder van je pagina te maken.
5. Wees selectief in het aanvaarden van vriendschapsverzoeken
Voeg alleen mensen aan je profiel toe die je ook echt en persoonlijk kent (minimum 1x ontmoet). Aanvaard niet zomaar iemand waarmee je nog nooit in contact bent gekomen. Het aantal vriendenverzoeken is groot en vaak accepteer je ze zonder er bij na te denken. Ga dus goed na van waar mensen vandaan komen, of je die mensen kent en indien je de mensen die nieuwe vrienden aanbevelen kent? Het zijn maar een paar vragen die je je kunt stellen.
6. Check altijd de bron voordat je op een link klikt
Klik nooit zomaar op een link maar check eerst indien de gebruiker die het bericht plaatste bekend en betrouwbaar is. Af en toe zie je op sociale netwerken weleens verdachte content zoals: klik hier en maak kans op een shoptegoed. Zelfs koppelingen die je in berichten van vrienden krijgt, zijn soms helemaal niet zo onschuldig als ze in eerste instantie lijken.
Verder moet je weten dat alle sociale media kanalen over een helpcentrum beschikken waarin handige tips staan beschreven hoe je je privacy & veiligheid kunt vergroten.
- Veiligheidscentrum Facebook
- Veiligheidscentrum Twitter
- Helpcentrum Instagram (Privacy- en veiligheidscentrum)
- Snapchat-ondersteuning (Beleid- en veiligheid)
- Google My Business Support
- Youtube
Een verwittigd vrouw of man is er 2 waard. Social media zijn tools die je helpen om meer naamsbekendheid, leads, klanten, omzet en winst te genereren maar zoals bij alles moet je waken over je veiligheid. #keepitsafe
Mocht je vragen hebben en of bijkomende informatie wensen omdat je niet weet waar te beginnen? Contacteer ons dan vrijblijvend:
Telefoon: 09 245 95 36
E-mail: info@onlineed.be
Messenger: m.me/onlineedbelgie
WhatsApp: wa.me/3292459536
Volg onze laatste updates via Facebook, Instagram, LinkedIn en/of Google My Business of schrijf je in op onze nieuwsbrief om steeds als eerste op de hoogte te blijven.